Kристални чаши за вино

Всички чаши, предназначени за професионална употреба могат да се мият в миялна машина. Ако чашите ви се чупят или матират при миене в миялна машина, причините може да са:

⋆ Вероятно не използвате професионална машина, а домашна. Разликата се състои в това, че контейнерите за професионални машини са разделени на кутийки, в които да поставите чашите и това прави невъзможно счупването им. Освен това домашната машина изисква повече време и внимание при подреждането, а в заведенията това е трудно осъществимо. Вярно е, че професионалните машини са по-скъпи, но ще ви спестят големи суми от подмяна на посуда, както и време за миене и полиране, понеже цикъла е около 3 минути.

⋆ Ако чашите ви са се матирали, това се получава от остатъците от храна. Когато смесвате чаши и чинии при миене, хранителните остатъци действат като абразив при високите обороти на машината и оставят следи по кристалната повърхност. За да избегнете това, просто зареждайте чашите и чиниите отделно. Добре е от време на време да пускате миялната си машина празна, без съдове, само с малко оцет. Така ще поддържате добрата хигиена в нея и ще изчистите отпадъци, ако са останали.

⋆ Ако се случва да остават петна като капки по чашите след изсъхвне, причината може да е варовитата вода.
За да ги премахнете, накиснете чашите в разтвор от вода и оцет (50% / 50%) и оставете 3-4 часа. След това изплакнете с топла вода и полирайте.

⋆ Ако миете без сушилен цикъл, полирайте чашите още преди да са изсъхнали. Така ще имате отлични резултати!

Никога не въртете балона и столчето в противоположни посоки при полиране! Тази практика е широко разпространена, но е унищожителна за тънкостенните чаши. Дори да не се счупят при полирането, чашите остават с нагнетено напрежение в столчето и може да се счупят в последствие, почти без усилие. Полирането трябва да се прави с ДВЕ кърпи, като се полира долната и горната част по отделно. Можете да изгледате видеото за повече яснота. Не е трудно или бавно, изисква се само да се отървем от лошите навици.

⋆ Ако имате чаши с наранен ръб и ви казват, че това става в миялната машина, не вярвайте! Проверете пътя на чашите от мястото за складиране до сервирането и се уверете, че при изваждане или прибиране не се удрят в някой плот. Друга възможна причина е чашите да се зареждат за миене заедно с порцеланови или кухненски съдове. Тогава е много вероятно да получат "лека или средна телесна повреда" от съседите си.

⋆ При новите чаши, следите от етикетите се отстраняват най-лесно с памуче със спирт. Заменете препарата с оцет при първото измиване - дава чудесен резултат

⋆ Никога не слагайте чаши тип тъмблър (уиски) една в друга. Това може да ги надраска или заклещи. Ако се случи второто, оставете върху тях да тече. топла вода за 1-2 минути и ще успеете да ги разделите без да ги счупите.