Специално за вас

Кристални чаши за вино

Всички чаши, предназначени за професионална употреба могат да се мият в миялна машина. Ако чашите ви се чупят или матират при миене в миялна машина, причините може да са:

⋆ Вероятно не използвате професионална машина, а домашна. Разликата се състои в това, че контейнерите за професионални машини са разделени на кутийки, в които да поставите чашите и това прави невъзможно счупването им. Освен това домашната машина изисква повече време и внимание при подреждането, а в заведенията това е трудно осъществимо. Вярно е, че професионалните машини са по-скъпи, но ще ви спестят големи суми от подмяна на посуда, както и време за миене и полиране, понеже цикъла е около 3 минути.

⋆ Ако чашите ви са се матирали, това се получава от остатъците от храна. Когато смесвате чаши и чинии при миене, хранителните остатъци действат като абразив при високите обороти на машината и оставят следи по кристалната повърхност. За да избегнете това, просто зареждайте чашите и чиниите отделно. Добре е от време на време да пускате миялната си машина празна, без съдове, само с малко оцет. Така ще поддържате добрата хигиена в нея и ще изчистите отпадъци, ако са останали.

⋆ Ако се случва да остават петна като капки по чашите след изсъхвне, причината може да е варовитата вода.
За да ги премахнете, накиснете чашите в разтвор от вода и оцет (50% / 50%) и оставете 3-4 часа. След това изплакнете с топла вода и полирайте.

⋆ Ако миете без сушилен цикъл, полирайте чашите още преди да са изсъхнали. Така ще имате отлични резултати!

Никога не въртете балона и столчето в противоположни посоки при полиране! Тази практика е широко разпространена, но е унищожителна за тънкостенните чаши. Дори да не се счупят при полирането, чашите остават с нагнетено напрежение в столчето и може да се счупят в последствие, почти без усилие. Полирането трябва да се прави с ДВЕ кърпи, като се полира долната и горната част по отделно. Можете да изгледате видеото за повече яснота. Не е трудно или бавно, изисква се само да се отървем от лошите навици.

 

⋆ Ако имате чаши с наранен ръб и ви казват, че това става в миялната машина, не вярвайте! Проверете пътя на чашите от мястото за складиране до сервирането и се уверете, че при изваждане или прибиране не се удрят в някой плот. Друга възможна причина е чашите да се зареждат за миене заедно с порцеланови или кухненски съдове. Тогава е много вероятно да получат "лека или средна телесна повреда" от съседите си.

⋆ При новите чаши, следите от етикетите се отстраняват най-лесно с памуче със спирт. Заменете препарата с оцет при първото измиване - дава чудесен резултат

⋆ Никога не слагайте чаши тип тъмблър (уиски) една в друга. Това може да ги надраска или заклещи. Ако се случи второто, оставете върху тях да тече. топла вода за 1-2 минути и ще успеете да ги разделите без да ги счупите.

Декантери и гарафи

Ако имате оцветяване от червено вино на дъното на декантер, оставете го за една нощ накиснат с бяло вино (не е нужно да е скъпо).

Прибори за хранене

* Премахнете остатъцитe от храна от приборите веднага след употреба, особено горчица, кетчуп или лимон. Избягвайте използването на стоманена вълна. Ако накисвате приборите предварително, използвайте контейнер от пластмаса или неръждаема стомана, никога от алуминий. Принципно не мийте заедно с приборите нещо от алуминий.

* Не ги оставяйте в предварително накисване за повече от 20 минути, преди да ги измиете.

* Не използвайте за предварително накисване разтвор, съдържащ киселини или избелители, тъй като тези продукти причиняват силна корозия. Повечето препарати за отстраняване на петна и за почистване на сребро съдържат тези съставки.

* Винаги измивайте приборите с меко препарат без абразивни или корозивни качества, които могат да увредят приборите.

* Ако ползвате миялна машина, добре е да завършите с изсушаващ цикъл или да подсушите на ръка веднага след края на процеса. Тогава се полира най-лесно. Оставянето на приборите влажни за по-дълго време може да предизвика петна.

* Накрая, но не по значение, не оставяйте приборите да пренощуват в миялната ви машина след края на миялния цикъл. Това ще доведе до образуването на точки с ръждив цвят по металната повърхност и е необратимо. Помнете, приборите са неръждаеми, само докато се грижите за тях! Направете нещо просто: отворете вратичката на миялната машина след цикъла и така влажния и топъл въздух ще излезе без да подлага на атака вашите прибори над 8 часа.