Паста с доматен сос

За 4 порции:

Tomato-Sugo

• 500 гр. узрели, червени домати;
• 1 малък морков;
• 1 стрък целина;
• 1 лук;
• 2 скилидки чесън;
• пресни листа розмарин;
• 2 с. л. зехтин, сол;
• смлян черен пипер;
• босилек;
• 500 гр. паста, сол;

Начин на приготвяне:

С върха на нож отстранете коренчето на доматите. Поставете ги в купа и залейте с топла вода. Изчакайте, докато крайчетата на кожата им започне да се огъва около изрязаното. Прецедете доматите и с помощта на нож отстранете кожата им, след което ги нарежете на ситни кубчета.

Нарежете на ситно обеления морков, измитата целина, лука, чесъна и розмарина.

Загрейте в дълбок съд олиото и запържете леко лука, чесъна, моркова и целината, добавете доматите и розмарина, овкусете със сол и пипер и го оставете да ври на тих огън за 20 минути. Дори да го оставите за по - дълго време няма да навреди. Независимо от времето за приготвяне, соса е необходимо често да се разбърква, а ако ви се сгъсти повече можете да го разредите с малко вода.
Междувременно сложете в голяма тенджера 4 - 5 л. вода да заври, като я подправите с 1 с. л. сол, добавете пастата и варете според указанията на опаковката, като не забравяте да разбърквате и пробвате дали са готови.

Поръсете готовия сос с нарязания босилек и разбъркайте.

Прецедете готовата паста и я залейте веднага с доматения сос, сипете я в подходящи дълбоки чинии и я поднесете поръсена с пармезан, докато е още топла.

Bon appetit :)

Оригиналната рецепта и други идеи може да разгледате ТУК